Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΟΜΙΛΙΑΣ - ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ

       


      Όπως έχουμε ξαναπεί η συμπτωματολογία των διαταραχών λόγου και ομιλίας είναι διαφορετική ανάλογα με το είδος της διαταραχής, δηλαδή αν πρόκειται για διαταραχή στη γλωσσική ανάπτυξη, διαταραχή ομιλίας διαταραχή ανάγνωσης και γραφής, ή ειδική εξελικτική διαταραχή λόγου. Οι διαταραχές ομιλίας αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των διαταραχών ομιλίας και λόγου.
      Η πιο συχνή διαταραχή ομιλίας είναι ο τραυλισμός ο οποίος εμφανίζεται κατά την περίοδο ανάπτυξης του λόγου με κρισιμότερη την ηλικία μεταξύ 4 και 5 ετών. Τα χαρακτηριστικά του τραυλισμού έχουν ως εξής:
  • Η ομιλία είναι γρήγορη, ακανόνιστη χωρίς απαλότητα και ρυθμό
  • Οι παύσεις είναι μικρής διάρκειας και οι τονισμοί είναι συχνοί
  • Υπάρχει έλλειψη ποικιλίας στο χρωματισμό των λέξεων
  • Οι επαναλήψεις είναι συχνές

      Άλλα χαρακτηριστικά των διαταραχών ομιλίας είναι η παράλειψη φθόγγων, παράλειψη συλλαβών ή και λέξεων, η μετατόπιση ή η επανάληψη φθόγγων, η αλλαγή σειράς φθόγγων, η σύμπτυξη συλλαβών σε μια λέξη και αυξανόμενες συναρθρίες. Οι επαναλήψεις είναι αρκετά συχνές σε γράμματα, συλλαβές και λέξεις.

     Περίπου το 5% των παιδιών παρουσιάζει τραυλισμό και είναι πολύ πιο συχνή στα αγόρια.  Το παιδί που εμφανίζει διαταραχές ομιλίας συχνά διακατέχεται από άγχος, φόβο και ανασφάλεια. Πολλές φορές πρόκειται για διαταραγμένα παιδιά στα οποία τα συμπτώματα αυξάνονται καθώς αγχώνονται και στεναχωριούνται. Στα συμπτώματα διαταραχών ομιλίας προστίθενται και οι δυσκολίες ανάγνωσης και κάποιες ενδεχόμενες μαθησιακές δυσκολίες κυρίως στο γλωσσικό μάθημα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου